You are currently viewing Näin rakentaisin pienen budjetin myyntifunnelin matkailualan yrittäjälle

Näin rakentaisin pienen budjetin myyntifunnelin matkailualan yrittäjälle

Tässä tekstissä kerron millaisen myyntifunnelin rakentaisin matkailualan yrittäjälle. Myyntifunnellilla (tai myyntitunnelilla) tarkoitetaan reittiä jota pitkin asiakas kulkee tuotteesi ja palvelusi luo. Se koostuu kolmesta osasta: tietoisuudesta, harkinnasta ja päätöksestä. 

Vapaa-ajan matkailussa on aina kyse mielikuvista ja elämyksistä. Ihmiset haluavat nähdä ja kokea jotain sellaista mikä irroittaa heidät arjesta ja tuo lisäarvoa elämään. Kun koronasta johtuva poikkeustila vaikutti negatiivisesti ulkomaan matkailuun, avasi se uusia ovia kotimaan matkailun yrittäjille. Ihmiset kun ovat aina etsineet elämyksiä matkailun kautta – ja tulevat tekemään sitä myös koronasta huolimatta.

Vaikka koronavirus onkin aiheuttanut hämmennystä matkailualan yrityksissä, ei tämä kuitenkaan ole se aika jolloin myynnistä ja markkinoinnista kannattaa leikata, vaan juurikin päinvastoin. Markkinointibudjetti täytyy vain käyttää fiksusti ja kohdistaa se oikein. Kun tv-, lehti- ja radiomainonta on liian kallista omaan budjettiin, kannattaa panostaa huolellisesti muihin markkinointi- ja mainoskanaviin.

( Tietysti jos minulla olisi taskut pullollaan rahaa, tekisin brändäystä ulkomainonnan sekä tv- ja lehtimainonnan kautta, mutta nämä ovatkin sitten eri budjettiluokan toimenpiteitä. Täältä pääset katsomaan esimerkiksi Sanoman tämän hetkisen TV-mainonnan ja lehtimainonnan hinnaston.)

Tietoisuus

Ensin pitää saada asiakas tietoiseksi yrityksestäsi. Leikitään, että olisin Järvi-Suomessa sijaitsevan hotellin omistaja, eikä hotellini löydy hotellinvälityssivustoilta kuten Hotels.com :sta, TripAdvisor :sta tai Booking.com :sta. Ihan ensimmäiseksi laittaisin siis hakukoneoptimoinnin kuntoon, sillä haluan että hotellini olisi löydettävissä Google-haun kautta. Siinä vaiheessa, kun potentiaalinen asiakas hakee hakukoneesta “paras hotelli Järvi-Suomi”, haluan että minun hotellini näkyy hakulistassa.

Toiseksi huolehtisin hotellini some-sivujen ajantasaisuudesta ja siitä, että sivuilta löytyy laadukkaat sisällöt. Nämä kun myös pomppaavat näkyviin Google-haussa ja ovat tärkeitä tiedonhakukanavia asiakkaille. Hotellille välttämättömiä some-sivuja ovat Facebook, Instagram ja YouTube.

Kolmanneksi aloitttaisin mainonnan some-kanavissa. Valitsisin oikean kanavan, riippuen asiakaskunnastani. Some-mainonnan avulla pystyn kohdistamaan mainontaa hyvinkin rajatuille kohderyhmille ja näkemään mainosteni tehon nopeasti. Lue lisää tästä artikkelista. Koska mainostan somessa, huolehtisin siitä, että myös muu some-presenssini on vahva. Tähän on kymmeniä eri vinkkejä, mutta esimerkiksi pistäisin pystyyn kerran viikossa Instagram / Facebook-liven, jossa kertoisin hotellistani ja kommunikoisin seuraajieni kanssa.

Tarvitsetko laadukasta sisältöä somekanaviisi – kysy lisää! 

Harkinta

Nyt kun hotellini on löytynyt Google hausta ja mainokseni ovat näkyneet somessa, on tämä se vaihe kun asiakkaat tietävät Järvi-Suomessa sijaitsevasta hotellistani. Tämän jälkeen alkaa eri vaihtoehtojen vertailu ja harkinta siitä onko juurikin minun hotellini se oikea heille. Tässä vaiheessa kuvaan astuu sisällöt. Tämän tärkeyttä ei vaan voi liikaa painottaa. Varmistaisin siis, että verkkosivuni ovat houkuttelevat ja niistä löytyy asiakastani kiinnostavaa sisältöä. Kuvia, videoita ja artikkeleja / blogipostauksia hotellista ja sen lähialueesta. Huolehtisin myös siitä, että sivuiltani löytyisi uutiskirjeen tilausmahdollisuus.

Hotellia bookatessa ihmisiä kiinnostaa (hinnan lisäksi) sen huoneet & tyyli, hotellin palvelut sekä lähialueen palvelut. Toisin siis näkyviin hotellin uniikit puolet ja kertoisin myös alueella olevista upeista kohteista. Ottaisin selvää (ts. tutkisin sivuston dataa) asiakasryhmistä jotka tulevat sivulle. Kun tiedän millaista porukkaa sivuillani käy, pystyn tekemään vieläkin kohdennetumpaa mainontaa.

Päätös

Myyntifunnelin kolmas vaihe on se, missä asiakas tekee ostopäätöksen.  Tässä vaiheessa tekisin retargetointia heille, jotka ovat jo käyneet sivuillani tai klikanneet mainoksiani. Jos minulla olisi mahdollisuus tarjota ale-pakettia tiettynä sesonkina, rakentaisin sille erillisen laskeutumissivun ja ohjaisin liikennettä sinne. Huolehtisin, että yhteystiedot ja varaus-nappula löytyvät mahdollisimman selkeästi sivuilta. Lähettäisin myös kohdennetun uutiskirjeen ja tekisin some-mainontaa sähköpostilistalla oleville kontakteille.

Näin sinulla olisi kokonaisvaltainen ja järjestelmällisesti toteutettu myyntifunneli joka ohjaa potentiaalisen asiakkaan palvelusi tai tuotteesi luo.

Voin auttaa sinua yrityksesi myyntifunnelin rakentamisessa, konsultoida mitä kannattaa tehdä tai hioa kuntoon jotain tiettyä osa-aluetta – laita viestiä!